Süresiz Engelli Raporu Nasıl Alınır? Hangi Hastalıklara Verilir?

Süresiz engelli raporu; Yaşamı boyunca rahatsızlığı devam edecek olan ve engellilik durumu sürekli olarak sürecek olan bireylere verilen sağlık kurulu raporudur. Sağlık kurulu raporu (engelli raporu) engelli vatandaşların engel oranının belirlenmesi ve engellilere sunulan ayrıcalıklardan faydalanılması için verilir.

Sağlık kurulu raporları 6 aylık, 1 yıllık ve süresiz olmak üzere başlıca 3 gruba ayrılır. 6 Aylık engelli raporu engel durumu yeni oluşan ve tedavisine başlanan engellilere verilir. 1 Yıllık engelli raporu ilk 6 ayın doldurulmasının sonrasında engelin devam etmesi halinde verilir. Bu aşamaların sonunda ise engelli bireyin engeli devam ediyorsa, süresiz engelli raporu verilir.

Engelli Raporu Nedir? 

Engelli raporu; Sağlık kurulu tarafından engeli bulunan vatandaşlara verilen, üzerinde engel oranı bulunan ve heyet doktorları tarafından imzalanan resmi evraktır. Sağlık kurulu raporu almak için öncelikle MHRS (Merkezi Hekim Randevu Sistemi) üzerinden randevu almalı, sonrasında heyet kontrolünden geçmelisiniz.

Süreli Engelli Raporu Nedir? 

Süreli engelli raporu 6 aylık ve 1 yıllık süre ile verilir.  Genellikle ilk engelli raporu 6 aylık süre ile verilir. Süreli engelli raporları, heyet kararı ile süresiz rapora dönüştürülür. Süreli raporda belirlenen son tarihten önce engelli raporu bulunan kişinin tekrardan heyet kontrolüne girmesi gereklidir.

Süreli engelli raporlarında bir son tarih bulunur. Engelli kişinin bu tarihten önce yeniden heyet kontrolünden geçmesi ve yeni sağlık kurulu raporu alması gerekir. Aksi halde son tarih ile birlikte rapor geçerliliği de sona erecektir.

Süresiz Engelli Raporu Nedir? 

Süresiz engelli raporu alan engelliler yaşam boyu engelli sayılır. Süresiz engelli raporu engel durumu ortadan kalkmadığı sürede devam eder. Her engellinin süresiz engelli raporu alması mümkün değildir. Heyet tarafından belirlenen sürelere ya da engel oranına itiraz etme hakkınız bulunur. Ancak itiraz sonrasında yeniden heyet kontrolünden geçmeniz gereklidir.

Süresiz engelli raporunda geçerliliği tarihi bulunmaz. Raporun iptal olması için engel durumunun ortadan kalkması ya da yeniden heyet karar gereklidir. Aksi halde raporunuz süresiz olarak geçerlidir.

Engelli Yakını Maaş Ne Kadar? 

Süresiz engelli raporu alan engelliler genellikle kendi başlarına yaşamını devam ettirmede zorlanırlar. Engellilerin bakımını üstlenen kişilere devletimiz tarafından engelli yakını aylık maaşı ödenir. Bu maaş ile amaçlanan hem engellinin yaşam standartının yükseltilmesi, hem de engelliye bakan kişiye maddi destek sağlamaktır.

Engelli Yakını Maaşı HEMEN BAŞVUR

Engelli Raporu Geçerlilik Süresi Nedir? 

Engelli raporu geçerlilik süresi heyet kararı ile belirlenir. Engellilere sunulan indirim ve avantajlardan yararlanmaya devam etmek için rapor süresi dolmadan önce raporun yenilenmesi gereklidir.

Heyet kurulu raporunun belirlediği geçerlilik süresi genellikle 6 aylık, 1 yıllık ve süresiz olarak belirlenir. Heyet raporu kimi zaman üst üste 6 aylık periyotlarla verildiği gibi kimi zaman da 1 yıllık aralıklı süreçlerle verilebilir. Ancak engel durumu sürekli olarak belirlenir ise bu durumda heyet raporu geçerlilik süresi süresiz olarak belirlenecektir.

Engelli Raporu Kimlere Verilir? 

Engelli raporu almak isteyen kişilerin heyete çıkması gerektiğini belirttik. Peki, bu rapor kimlere verilir? nasıl alınır? Gelin engelli raporunun kimlere verildiğini inceleyelim… Engelli raporu minimum %40 ve üzerinde engeli bulunan kişilere verilir.

Bu engel oranında bir azalma olursa raporunuz heyet kontrolü ile iptal edilir. Ancak bu oranda bir artış olur ise yeni raporda engel oranınız yükseltilir.

Süresiz engelli raporu alabilecekler; 

  • Doğuştan ya da sonradan oluşan görme problemi olanlar,
  • Kronik hastalığı bulunanlar,
  • Zihinsel ya da bedensel engeli bulunan engelliler,
  • Vücudunda uzuv kaybı yaşayan kişiler

Engelli Raporu Nasıl Alınır? Kimlere Verilir?

Süresiz Engelli Raporu Nasıl Alınır? 

Süresiz engelli raporu başvurusu yapmak ve engelli raporu almak için öncelikle heyet kuruluna girmeniz ve genel kontrolden geçmeniz gereklidir. Yapılacak kontrollerin sonrasında süreli ya da süresiz engelli raporu alabilirsiniz.

Süresiz engelli raporu alma adımları; 

  1. MHRS uygulaması üzerinden en yakın tam teşekküllü hastaneden sağlık kurulu randevusu almalısınız.
  2. Rapor gününde kimliğinizle birlikte hastanede bulunmalısınız.
  3. Sağlık kurulunda yer alan tüm bölüm doktorları sizleri inceler ve karar verir.

Engelli Raporu Sonucu Sorgulama

Engelli raporu alması uygun bulunan engelliler raporlarını E Devlet üzerinden ya da heyete girdikleri hastaneden temin edebilirler. Genellikle 2 gün içerisinde sonuçlanan sağlık kurulu raporunu E Devlet üzerinden almak için E Devlet şifresine ihtiyacınız vardır.

TC Kimlik numaranız ve şifreniz ile E Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra arama kısmına “yetişkinler için heyet raporu” yazabilirsiniz. Bu işlemin ardından çıkan başlıklardan ilgili alana ulaşarak raporunuzu görebilirsiniz.

Süresiz Engelli Sağlık Raporu Hangi Hastalıklara Verilir?

Süresiz engelli raporu genellikle kronik hastalığı bulunan ve iyileşmesi ya da geçmesi söz konusu olmayan sağlık sorunu olan engellilere verilir. Uzun süre iyileşmeyen ya da geçme ihtimali olmayan hastalık türlerine “kronik hastalık” adı verilir. Burada kronik hastalıkların neler olduğuna bir göz atarak ilerleyelim.

  • Astım hastalıkları
  • Kanser hastalıkları ( burada kanserin türü evresi önemlidir)
  • Böbrek rahatsızlığı (kronik)
  • Kalp hastalığı
  • HIV ya da AIDS
  • Hepatit
  • Felç ya da bir uzvun kaybolması
  • Diyabet rahatsızlığı (şeker hastalığı)
  • Kemik erimesi
  • MS Hastalığı
  • Alzheimer rahatsızlığı

Kronik hastalıkların tamamına burada yer vermemiz mümkün değildir. Hangi hastalığın kronik olup hangisinin olmadığını tedavi durumuna göre ayırt edebilirsiniz. Kronik hastalıklar tedavi edilemez, takip ve kontrollü bir süreçte ilerlemesi kontrol edilmeye çalışılır.

Kronik Hastalıklar Neden Oluşur?

Kronik hastalıklar etnik köken ve aile öyküsünden kaynaklanabileceği gibi yaşam tarzı ve kişisel seçimler de neden olabilir. Kronik hastalıkların öyküsü kontrol edildiğinde oluşum nedeni olarak en fazla aşağıdaki maddelere rastlanır.

  • Sağlıksız ve düzensiz beslenme
  • Fiziksel hareketsizlik (sürekli oturarak çalışma vb)
  • Sigara ve alkol kullanımı
  • Yasaklı maddelerin kullanımı

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu