Halı Yıkamacı Açmak İçin KOSGEB Desteği Nasıl Alınır?

Halı yıkamacı açmak için KOSGEB desteği alacak olanların KOSGEB’e iş planları ile beraber başvuruda bulunmaları gereklidir. KOSGEB’ten destek alabilmek için 18 yaşını doldurmuş, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, girişimcilik kursunu başarı ile tamamlamış ve işletmesine de yeni ekipmanlar almış kişiler olmak gereklidir. Ayrıca daha önce KOSGEB’ten veya başka bir devlet kurumundan bir destek almış olan girişimcilerin destek alabilmesi mümkün değildir.

Halı Yıkamacı Ruhsatı Almak İçin Ne Yapılmalıdır?

Halı yıkamacı açabilmek için ruhsat alınması gereklidir. Bu ruhsatı alabilmek için izlenmesi gereken adımlar ise aşağıdadır:

  • Öncelikle vergi dairesine gidilmelidir ve bir vergi levhası çıkarttırılmalıdır.
  • Belediyeye halı yıkamacı açılması ile ilgili gerekli bildirimde bulunulmalıdır.
  • Esnaf ve sanatkarlar odasına kayıt olunması gereklidir.
  • Açılacak olan halı yıkamacıda çalıştırılacak olan kişilerin ve işverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na girişlerinin yaptırılması gereklidir.

Halı Yıkamacı Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Zabıta Amirliği tarafından denetimi yapılacak olan bir halı yıkamacı açılması durumunda; açılacak olan yerin imar bakımından uygun olması ve gerekmektedir.

Ayrıca gerekli olan başvuru evrakları aşağıda sıralanmıştır:

  • Kimlik belgesinin fotokopisi istenmektedir.
  • Halı yıkamacı açıldığını belirten bir başvuru dilekçesi gereklidir.
  • Halı yıkamacının açılacağı yer eğer başvuru sahibine ait ise tapu belgesinin fotokopisi ve eğer kira ise kira kontratı ile başvuru yapılmalıdır.
  • Kat mülkiyetinin olduğunun belgelenmesi gereklidir.
  • Halı yıkamacının açılacağı yerin yerleşim planı istenmektedir.
  • İşletmede kullanılacak olan suyun kalite kontrol ruhsatı talep edilmektedir.
  • İşletmede su kullanabilmek için Devlet Su İşleri’nden izin belgesi alınmalıdır.
  • Başvuruda iki adet vesikalık fotoğraf gerekmektedir.
  • İtfaiyeden izin belgesi alınmalıdır.

Halı Yıkamacı Açabilmek İçin Sağlanması Gereken Şartlar Nelerdir?

Halı yıkamacı açacak olanların yönetmeliğe uygun bir şekilde işletmeyi açması ve yönetmesi gerekmektedir. İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatları yönetmeliği esas alınarak halı yıkamacının açılması gereklidir. Ayrıca işletmenin açılacağı bina için de yapı kullanma izni alınmalıdır. İmar Müdürlüklerinden de gerekli izinler alındıktan sonra zabıtaların denetlemeye gelmesini beklemek gereklidir. 30 gün içerisinde zabıtalar işletmeyi denetlemek için gelmektedir.

Mali Hizmetler Müdürlüğü’ne talep edilen tutarın yatırılması ve zabıtaların denetlemesinden olumsuz bir durumun çıkmaması halinde işletmeye ruhsat verilmektedir. Yönetmelikteki iş kıyafeti tarifine göre çalışanların genel ahlak kurallarına uygun kıyafetlerin giyilmesi gerekmektedir. Ayrıca halı yıkamacıdan çıkacak olan pis suların çevreye yayılmaması gereklidir. Su tahliyesi için de yer su geçirmez ürünler ile kaplanmalıdır. Yazın 20:00’a ve kışın da 18:00’a kadar işletmenin kapatılması istenmektedir.

Halı Yıkamacı Açmanın Maliyeti Ne Kadardır?

Halı yıkamacı açarken harcanabilecek tutarlara kalem kalem bakıldığında ortaya çıkan sonuç şu şekildedir:

  • 000 TL ile 50.000 TL arasında bir tutar harcayarak sanayi tipi makineler alınabilmektedir. 5.000 TL’ye de el tipi makine bulabilmek mümkündür.
  • Sıkma ve kurutma makinesi ortalama 5.000 TL’ye alınabilmektedir.
  • Şebeke suyu kullanacak olanların işletmelerine su deposu almalarına gerek yoktur. Ancak diğerleri 2 tonluk su depoları için ortalama 2.000 TL harcamalıdır.
  • 000 TL’ye kurutma dolabı alınabilmektedir.
  • Su ve elektrik aboneliği masrafları ortalama 3.000 TL tutabilmektedir.
  • Alınması gereken askılar ortalama 2.000 TL tutabilmektedir.
  • Deterjan alımı yapılmalıdır ve deterjanlara da ortalama 2.000 TL para harcanmaktadır.

Bayilik Hizmeti İle Nasıl Halı Yıkamacı Açılır?

Halı yıkamacı açmak isteyenler eğer kendi markalarını oluşturmazlar ise; diğer halı yıkamacılardan bayilik alabilmektedirler. Bu sayede halı yıkamacı açmak için gerekli olan maliyet tutarından kurtulmuş olmaktadırlar. Bazı firmalardan bayilik alarak işletmeyi anahtar teslim alabilmek mümkündür. Bayilik veren bazı firmalar ise şöyledir:

  • Terradry
  • Ak Tem
  • Oxi Fresh
  • Chem-Dry
  • Vimax

KOSGEB Halı Yıkama NACE Kodu Nedir?

Halı yıkama sektöründe faaliyet gösterecek olanlar için KOSGEB’in belirlediği NACE kodu 96.01’dir. KOSGEB’e başvuru yapılırken sunulması gereken iş planında bu kodun belirtilmesi gereklidir. KOSGEB 4 basamaklı bir kodlama kullanmaktadır. Ancak vergi dairesinde bu kodlama 6 basamaklı olarak kayıtlara geçirilmektedir.96.01.02 olarak kodlanması gerekmektedir.

Halı Yıkamacı Açmak İçin Alınabilecek KOSGEB Desteği Ne Kadardır?

Halı yıkamacı açmak için KOSGEB desteği almak isteyen kişiler; işi kurmak için 50.000 TL’ye kadar geri ödemesiz kredi alabilmektedirler. Bu tutar hibe olarak verilmektedir ve herhangi bir geri ödeme talep edilmediği gibi teminat da istenmemektedir. 100.000 TL’ye kadar da geri ödemeli kredi alınabilmektedir. Geri ödemeli kredi için ise bir teminat gösterilmesi gerekmektedir.

Halı Yıkamacı Açmak İçin KOSGEB’ten Alınan Hibe Kredinin Harcama Kalemleri Nelerdir?

Halı yıkamacıların KOSGEB’ten alacakları destekler aşağıda belirtilmiştir:

  • İşletme kuruluş desteği olarak 2.000 TL geri ödemesiz kredi verilmektedir.
  • İşletmede kullanılacak olan alet ve ekipmanların alınması için 18.000 TL geri ödemesiz destek verilmektedir.
  • İşletme giderleri için 30.000 TL’ye kadar destek verilebilmektedir ve herhangi bir geri ödeme talep edilmemektedir.
  • Sabit yatırım desteği adı altında 100.000 TL’ye kadar geri ödemeli kredi verilmektedir.

Halı Yıkamacı Açmak İçin Alınan KOSGEB Desteğine Özel Durumlarda Uygulanan Yüzde Miktarları Ne Kadardır?

KOSGEB’in özel durumlarda halı yıkamacı açmak isteyenlere uyguladıkları yüzdeler aşağıda belirtilmiştir:

  • Birinci ve ikinci bölgede halı yıkamacı açmak isteyen kadınlara %60 oranında destek sağlanmaktadır. 3, 4, 5 ve 6. bölgelerde işletme açacak olanlara ise %70 oranında finansman desteği verilmektedir.
  • Birinci dereceden şehit yakını olunması, gazi veya engelli olunması durumunda; birinci ve ikinci bölgede yaşayanlara %80 oranında destek sağlanmaktadır. Diğer bölgelerde yaşıyor iseler %90 oranında destek verilmektedir.

Halı Yıkamacı Açmak İçin KOSGEB Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?

Halı yıkama sektörüne giriş yapmak için KOSGEB’ten destek almak isteyenlerin öncelikle uygulamalı girişimcilik eğitimine katılması ve bir sertifika alması gerekmektedir. Ardından bir başvuru formu doldurarak KOSGEB’e başvuru yapmalılardır. İş planı hazırlamalı ve bu planı da KOSGEB’e sunmalılardır.

Başvuruların incelenmesi ve olumlu sonuçlanması durumunda 90 gün içerisinde KOSGEB’in veri tabanına kayıt edilmektedir. Taahhütname de imzalandıktan sonra destek ödemesi alınabilmektedir.

Halı Yıkamacı Açmak İçin KOSGEB Desteği Almak İsteyenler Uygulamalı Girişimcilik Eğitimine Nasıl Katılır?

Uygulamalı girişimcilik eğitimine katılmak isteyenlerin https://www.kosgeb.gov.tr adresi üzerinden eğitimlerin duyurularını takip etmesi gereklidir. Ardından e-devlet aracılığı ile kendisine uygun bir tarihte, uygun şehirdeki eğitim için başvuru yapmalıdır.

32 saat süre ile bir eğitim verilmektedir. Bu eğitimde işletme faaliyetlerinin nasıl yürütüleceği, işletmenin açılması için neler gerektiği, işletmede olumsuz bir durum ile karşılaşıldığında neler yapılması gerektiği anlatılmaktadır.

Halı Yıkamacı Açarken KOSGEB Desteği Almak İçin İş Planı Nasıl Oluşturulur?

Halı yıkamacı açmak için KOSGEB desteği almak isteyenlerin iş planlarını bir profesyonel yardımı ile veya kendilerinin oluşturması gereklidir. Bu planda işletmeye dair bütün bilgilerin ayrıntılı bir şekilde yer alması gereklidir. Yapılacak olan işin tanımı, halı yıkamacının açılacağı yer, girişimcinin kendisi ve işletmesi ile ilgili bilgiler yer almalıdır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu