Kiracı Ev Sahibini Nereye Şikayet Edebilir? Ev Sahibi Şikayet

Kiracı ev sahibini E Devlet üzerinden şikayet edebilecek. Kirayı fazla artıran, fahiş zam yapan ev sahipleri E Devlet üzerinden hızlı şekilde şikayet edilecek ve kiracılar ev sahipleri karşısında korunmuş olacak.

Fahiş kira artışı yapan ev sahiplerine karşı, kiracıların bilgilendirilmesi ve ev sahiplerini şikayet etmesi için kurulacak çağrı merkezi numarası henüz açıklanmadı. Bu numaranın açılması ile birlikte kiraya fazla zam yapan ev sahibi şikayet edilebilecek.

Ev Sahibi Şikayet Hattı Nedir? 

Ev sahibi şikayet hattı ile kiracıların korunması ve kirayı %25’den fazla artıran ev sahiplerinin şikayet edilmesi amaçlanır. Dünya genelinde yaşanan enflasyonla birlikte ülkemizde de her şeyin fiyatı yükseldi. En fazla yükseliş ise kiralarda meydana geldi.

Ev sahipleri yasal olarak kiraya %25’den fazla zam yapamaz. Ancak kiracılar evden çıkartılmaktan korktukları ya da ev sahipleri ile sorun yaşamak istemedikleri için fazla kira artışını kabul ediyor. Yeni kiralık ev bulmak ve taşınma masraflarına katlanmak, oluşan aile düzeninin bozulmasını önlemek isteyen kiracılar, çoğu zaman fahiş kira artışına boyun büküyor.

Ev Sahibi Şikayeti Nasıl Yapılır? 

Ev sahibi ile kiracı arasında düzenlenen kira kontratında yıllık zam oranını belirtmemek, ilerleyen yıllarda yüksek kiraz zammı ile karşı karşıya kalmanıza neden olabilir. Bu durumun önüne geçmek için kontrat düzenlenirken bir sonraki yıl için kira artış miktarını da sözleşmeye eklemenizi öneririz.

Kiraya fazla zam yapan ev sahibini şikayet etmek için Kaymakamlıklarda bulunan tüketici hakem heyetlerini ziyaret etmelisiniz. Ev sahibi ile kiracı arasındaki anlaşmazlıkların giderilmesi ilk etapta Tüketici hakem heyetleri aracılığı ile çözülmektedir. Ancak bir çözüm bulunamaz ise mahkeme başvurusu yapılabilir.

Tüketici hakem heyetine giderken kira kontratı fotokopinizi, banka kira ödeme dekontunu yanınızda götürmeyi ihmal etmeyin. Hakem heyetlerinde bulunan başvuru formlarına kontrat ve dekontu ekleyerek şikayet kaydı oluşturabilirsiniz.

Ev Sahibi En Fazla Ne Kadar Zam Yapabilir? 

Ev sahibi kiraya en fazla %25 zam yapabilir. Ancak içinde bulunduğumuz ekonomik durumlar nedeniyle ev sahipleri daha fazla zam yapmak istiyor. Ev sahipleri 1 Temmuz 2023 tarihinde kadar yasal olarak en fazla %25 zam yapabilir. Ancak bu tarihten sonra yapılacak zamlar için yeni bir karar alınması gereklidir.

1 Temmuz 2023 tarihi öncesinde açıklanması beklenen yeni zam oranı ile ev sahiplerinin kiracıya yapabileceği maksimum zam oranı yeniden belirlenecektir. Ev sahibiniz yasaya uymayarak fazla zam istese dahi kiranızı %25 zamlı olarak ödeyebilirsiniz.

Ev Sahibi %25 Zammı Kabul Etmezse Ne Olur? 

Ev sahibi %25 zam oranını kabul etmiyor ise bu durumu mahkemeye taşımak zorundadır. Mahkemeye giden ev sahiplerine kötü haber kısa sürede gelir. Yani ev sahibiniz %50 zam yapmak istedi ancak siz %25 zamlı kira ödüyorsunuz. Bu durumda ev sahibi size dava açsa dahi bu davayı kazanamaz.

Kirayı daha fazla artırmak isteyen ev sahipleri için dava açabilirsiniz. Bu durumda evden çıkmanız da gerekmez. Ancak ev sahipleri psikolojik şiddet uygulama yoluna gidebiliyor. Böyle bir baskıda ise psikolojik baskı altında kalmadan olayı mahkemeye taşımalısınız.

Ev Sahibi Zammı Kabul Etmeyen Kiracıyı Evden Çıkarabilir Mi?

Ev sahibi kiraya fazla zam yapmak istiyor ancak siz bu durumu kabul etmiyorsanız, korkmanıza ya da stres yaşamanıza gerek yok. Devletin sağladığı yasalar ile birlikte kiracılar korunma altına alınmıştır. Eğer zam oranı %25’den yüksek ise ve ev sahibiniz evden çıkmanızı istiyorsa, çıkmama hakkınız bulunuyor.

Ev Sahibi Kiraya Ne Kadar Zam Yapabilir? 

Ev sahibi kira sözleşmeniz dolduğunda en fazla yüzde 25 zam yapabilir. Yani 2.000 TL kira ödüyorsanız, %25 artış ile birlikte yeni kiranız 2.500 TL olur. Bu zam oranı 1 Temmuz 2023 tarihine kadar yapılacak tüm artışlar için üst sınırdır. Bir başka deyişle “ev sahibi en fazla %25 zam yapabilir” en az ise kendi istediği oranda artış sağlayabilir.

Ev Sahibi Fazla Zam Yaparsa Ne Olur? 

Ev sahibiniz yasada belirtilen yüzde 25 rakamının üzerinde bir zam yapmak isterse, siz de uygun görürseniz yapabilir. Aksi halde yapabileceği maksimum zam oranı %25’dir. Bu oranın üzerindeki her artış ev sahibi ve kiracı arasındaki anlaşma ve uyum ile gerçekleşebilir. Yani siz onay vermeden ve olumlu karşılamadan ev sahibiniz fazla zam yapamaz.

Çocuğum Oturacak Evden Çık Derse Ne Olur? 

Ev sahibi çocuğum evlenecek? çocuğum oturacak gibi nedenlerle sizleri evden çıkartmak isteyebilir. Böyle bir durumda evden çıkmanız gerekir. Ancak ev sahibi bu durumda evini 3 yıl boyunca kiraya vermemelidir. Siz daireden çıktıktan sonra ev sahibi farklı bir kişiye kiraya verir ve size belirttiği gibi oğlu ya da kızı dairede oturmaz ise cezai işlem başlar.

Çocuğum oturacak diye sizi evden çıkaran ev sahibi evi yeniden kiraya verdiği tespit edilirse 1 yıllık kira bedelini size ödemesi gerekir. Ancak bu davayı açabilmek için ev sahibinin sizin çıkışınız için noterden ihtar çekmesi ve durumu bildirmesi gereklidir. Yani ev sahibinin dairede çocuğunun oturacağına dair resmi bilgiyi sizlere verdiğini ispatlamalısınız.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu