Eşi Vefat Etmiş Kadınlara 1.000 TL Nakit Para Yardımı

Eşi vefat etmiş kadınlara 1.000 TL maddi nakit para yardımı Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakfı aracılığı ile verilir. Eşinin kaybeden kadınların acil ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olmak için devlet tarafından karşılıksız olarak maaş verilir.

Eşi vefat eden kadınlar maddi yardım iki ayda bir alır. Sosyal yardım kartına yatırılacak olan 1.000 ₺ için öncelikle Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan kart başvurusunda bulunulur.

Eşi Vefat Eden Kadınlara Emekli Maaşı 

Eşi vefat eden kadınlar, eşlerinin emeklilik durumuna göre %50 ile %75 arasında eşlerinden dolayı emekli maaşı alırlar. Emekli maaşının net miktarı yetim çocuk olması durumuna göre değişiklik gösterir. Peki alınacak olan emekli maaşı nasıl hesaplanır? Eşi vefat eden kadınlar ne kadar emekli maaşı alır? Sırasıyla bunları açıklayalım.

İçinde bulunduğumuz yıl itibari ile en düşük emekli maaşı 3.500 ₺‘dir. Eşi vefat eden kadının ne kadar maaş alacağını bu rakam üzerinden hesaplayalım.

  • Eşiniz emekli olduktan sonra vefat etti ve çocuğunuz bulunmuyor ise eşinizin maaşının %75’ini almaya hak kazanırsınız. Bu durumda alacağını maaş 2.625 ₺’dir.
  • Eşiniz vefat etti ancak siz bir işyerinde çalışıyorsanız, eşinizin maaşının %50’sini alabilirsiniz. Bu durumda alacağını emekli maaşı 1.750 ₺’dir.
  • Eşiniz vefat etti ve bir çocuğunuz bulunuyorsa emekli maaşının %60’ını siz alırsınız. Kalan kısmın %30’u ise bir çocuğa verilir. Bu durumda eşi vefat eden kadın 2.100 ₺ emekli maaşı alır, çocuk ise 1.050 ₺ maaş alır.
  • Eşiniz vefat etti ve iki çocuğunuz bulunuyor ise babadan kalan emekli maaşı dul kadın ve çocuklar arasında 2’ye bölünerek paylaştırılır. Bu durumda emekli maaşının yarısını anne kalan yarısını ise iki çocuk arasında paylaşır.

Eşi vefat eden kadınlara belediye yardımları ve özel dernek yardımları yapılır. Bu yardımlardan faydalanmak için ilgili dernek ile iletişime geçilmesi ve istenilen yardım türünün belirtilmesi gerekir.

Eşi Vefat Eden Kadınlara Özel Sosyal Yardımlar

Eşi vefat eden kadınların yaşantısını kolaylaştırmak, maddi imkansızlıklarını ortadan kaldırmak için çeşitli yardımlar yapılır. Bu yardımlar genellikle kaymakamlık ve Sosyal Yardımlaşma ve  Dayanışma Vakfı aracılığı ile gerçekleştirilir.

Eşini kaybeden kadınlara yapılan yardımlar sırası ile aşağıdaki gibidir.

  • Dul Maaşı; Eşi vefat etmiş kadınlara verilen maddi yardımdır. Bu yardımı babası vefat eden evli olmayan ya da boşanmış olan dul kız çocukları da alabilir.
  • Yetim Maaşı; Çalışan ya da çalışmayan hak sahibi çocuklara verilen maddi yardım türüdür. Vefat eden kişinin 10 yılın üzerinde sigortalılık süresi bulunmalıdır. (Yetim Muhtaç Maaşı ile yetim maaşı farklı yardımlardır.)
  • Cenaze Parası; Bir defaya mahsus olarak vefat eden kişinin ailesinden başvuru yapan kişiye verilen maddi para yardımı türüdür.
  • Belediye Nakdi Yardımları; Belediyeler tarafından eşi vefat etmiş kadınlara ve çocuklarına yönelik yapılan nakdi yardımlardır.
  • STK (Sivil Toplum Kuruluşu) Yardımları; Sivil Toplum Kuruluşları bazı dönemlerde kadınlara yönelik gıda, yakacak ve nakdi yardım gerçekleştirir.
  • Vakıflar Genel Müdürlüğü (VGM) Yardımları; Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesinde gerçekleştirilen yardımlar için https://www.vgm.gov.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Yardıma ihtiyacı olan kadınlar hem Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı internet sitesini hem de Vakıflar Genel Müdürlüğü internet sitesini takip edebilir. Bu sayfalarda zaman zaman çeşitli yeni yardımlar yayınlanmaktadır.

SYDV internet sitesi: https://www.aile.gov.tr/iletisim/bakanlik-iletisim-bilgileri/sydv/

VGM İnternet sitesi: https://www.vgm.gov.tr/

Eşi Vefat Eden Kadınların Maddi Yardım Alma Şartları

Eşi vefat eden kadınlara verilen 1.000 ₺ maddi yardım için belirli şartların sağlanması gerekir. Bu şartların ilki ve en önemlisi eşin vefat etmiş olmasıdır. Eğer eşiniz hayatta ise bu yardımdan faydalanamazsınız.

  • Yardım almak isteyen eşin TC Vatandaşı olması ve TC sınırları içerisinde ikamet etmesi gerekir.
  • Eşi vefat eden kadınlar babalarının emekli maaşını da alabilirler. (Babalarının da vefat etmiş ve emekli olmuş olmaları ve sigorta kollarının farklı olmaları gerekir.)
  • Başvuru şartı bulunur. Başvuru yapmadan yardımdan faydalanılamaz.
  • Yardıma muhtaç olmalı, ek gelirlerin olmaması gereklidir.
  • Sigortalı bir işyerinde çalışmıyor olmanız gerekir.
  • Hanede sigortalı çalışanlar varsa bu yardımdan faydalanılamaz. (Bu madde duruma göre değişiklik gösterebilir. Bunun için kesin başvuru yapmanız gereklidir)

Eşi Vefat Eden Kadınlara 1.000 ₺ Yardım Başvurusu

Eşi vefat eden kadınlara 1.000 ₺ devlet yardımı yapıldığını belirttik. Peki bu yardım için nasıl başvuru yapılır? Hangi evraklar gereklidir? Kimler başvuru yapabilir?

Yardım başvurusundan bulunmak için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın internet sitesini ya da E Devlet internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. Bu iki internet sitesinden de online olarak yardım başvurusu yapılabilir.

Başvurunuz sırasında sizlerden bir evrak istenmez. Sadece TC Kimlik numaranızı biliyor olmanız ve ilgili alanlara yazmanız yeterlidir. Eğer başvuru formunu doldurmayı bilmiyorsanız, bir yakınınızdan yardım alabilirsiniz.

Yardım Parası Ne Zaman Yatırılır?

Yardım parası almaya hak kazanan kadınlara her ayın 24’ü ile 28’i arasında maddi yardım yapılır. Yatırılan maddi yardımları PTT hesabınızdan ya da banka hesabınızdan dilediğiniz zaman çekebilirsiniz. Yardım parasının yatırılacağı banka hesabı ya da PTT hesabı başvuru sırasında belirtilir.

TC Kimlik numaralarının sonu;

  • “0” olanlar ayın 24’ünde,
  • “2” olanlar her ayın 25’inde,
  • “4” olanlar her ayın 26’sında,
  • “6” olanlar her ayın 27’sinde,
  • “8” olanlar her ayın 28’inde ödeme alır.

Ödeme gününün cumartesiye gelmesi halinde cuma günü, ödeme gününün pazara denk gelmesi halinde ise pazartesi günü ödeme yapılır.

Eşi Vefat Eden Dul Kadınlar Babadan Maaş Alabilir mi?

Eşini kaybeden (eşi ölen) kadınlar bir başkası ile evlenmedikleri sürece eşlerinden ya da babalarından dolayı maaş alabilirler. Duş maaşı olarak da bilinen bu aylık maaşı almanın bazı şartları vardır.

Bu şartlardan ilki vefat eden eşin SGK’nın gereksinimi karşılıyor olmasıdır. Bu yardım için https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-olum-yardimi-ve-dul-yetim-ayligi-talebi bağlantıyı kullanarak başvuru yapabilirsiniz. Ancak eşinizle resmi nikahlı değilseniz, yani sadece imam nikahı ile yaşıyorsanız, yardım ve maaş almanız zorlaşacaktır.

Eşi vefat eden kadınlar babalarının şartları sağlıyor olması halinde babadan dolayı maaş alabilirler. Ancak iki kız kardeş ve annenin hayatta olması gibi durumlarda maaş miktarı azalır.

Eşi ölen ve resmi nikahı olmayan kadınlar maaş alabilir mi? sorusunun yanıtı için uzun bir yazı hazırladık. Buradan tüm detayları öğrenebilirsiniz. İhtiyacı olan vatandaşların alabileceği bazı yardımlar aşağıdaki gibidir.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından sağlanan eşi vefat etmiş kadınlara yönelik yardımlara tüm cevaplara https://www.aile.gov.tr/sss/sosyal-yardimlar-genel-mudurlugu/esi-vefat-etmis-kadinlara-yonelik-yardimlar/ bağlantısından ulaşabilirsiniz.

Eşi Vefat Eden Kadın Miras Payı Alır Mı?

Eşini kaybeden ve resmi olarak evli olan kadınlar, eşlerinden kalan mirastan pay alabilirler. Eğer sadece imam nikahı ile bir aradaysanız ve resmi nikahınız yoksa maalesef eşinizden kalan mirastan pay alamazsınız.

Eşiniz vefat ettiğinde çocuğunuz yok ise tüm miras 1 pay olarak kabul edilir ve size kalır. Ancak çocuklarınız varsa eşinizden kalan miras çocuklarınız ile size pay edilecektir. Bu paylaşım genellikle anneye 2 çocuğa 1 pay şeklinde yapılır.

Örnek vermek gerekirse; Eşinizin vefat ettiğini ve sizinle birlikte 2 çocuğun hayatta olduğunu varsayalım. Eşinizden 100.000 TL para kaldığını düşünelim. Miras paylaşımında anne 50.000 TL alırken, 1. çocuk 25.000 TL, 2.çocuk 25.000 TL pay alacaktır.

Eşi Vefat Eden Kadınlara Cenaze Parası

Eşi vefat eden kadınlar SGK tarafından sağlanan cenaze yardımı parası alabilirler. 2023 cenaze yardımı parası henüz netleşmemiştir. Ancak 2022 yılı için yardım parası 1.250 TL’dir.

Eşinizin cenaze işlemlerini tamamladıktan sonra 5 yıl içerisinde alabileceğiniz yardım parası için Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunmanız gerekir. Bu başvuru için SGK tarafından başvurunuz esnasında size verilecek başvuru formunu doldurmanız ve ölüm belgesi ile birlikte başvuru yapmanız gereklidir.

Başvurunuzun değerlendirilmesinin ardından adınıza yatırılacak olan yardım parası, PTT ya da Ziraat Bankası’na başvuru yapan kişinin adına yatırılır. Ödemenizin yapılıp yapılmadığını https://www.turkiye.gov.tr/sgk-sahis-odemeleri-sorgulama buradan kontrol edebilirsiniz.

Eşi Vefat Eden Kadınlara Muhtaçlık Maaşı Başvurusu

Eşi vefat eden kadınlar babasından maaş alamıyor ve eşinden de bir maaş kalmadıysa Devlet tarafından sağlanan sosyal yardımlardan faydalanabilir. Sosyal yardımların yanı sıra Vakıflar Genel Müdürlüğü yardımları da ihtiyaç sahibi vatandaşların yardımına yetişir.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından sağlanan Muhtaç Maaşı eşini vefat eden kadınlara da verilir. Eşinizi kaybettiniz ve hane içerisindeki kişi başına düşen gelir asgari ücretin 1/3’ünden az ise 2.088 TL muhtaçlık yardımı alabilirsiniz.

Dul Maaşı Neden Kesilir?

Eşi vefat eden ve yoksul durumda bulunan muhtaç kadınlara yönelik yardımlardan biri olan dul maaşı, belirlenen şartların yerine getirilmemesi halinde kesilebilir. Böyle bir durumda maaş alan kişiye haber verilmeksizin kesinti uygulanabilir. Maaşınızda bir kesinti varsa ya da maaşınız her zamanki maaş gününde yatırılmadıysa E Devlet üzerinden son durumu kontrol edebilirsiniz.

Aşağıda yer alan şartların oluşması halinde aldığınız dul maaşı kesilir.

  1. Resmi olarak tekrar evlenmeniz.
  2. Sigortalı bir işte çalışmaya başlamanız.
  3. Hanenizde kişi başına düşen gelirin muhtaçlık sınırından yüksek olması halinde maaşınız kesilir.
  4. Eşinizin vefatından sonra babanızdan dolayı ya da annenizden dolayı maaş almaya başlamanız halinde dul maaşı kesilir.

Dul Kadınlar Nerelerden Yardım Alabilir?

Dul kadınlara yardım veren dernek ve vakıflar bu yardımları kendi imkanları ile karşılar. Sosyal yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının yanı sıra bu özel dernekler ve vakıflar da kadınlara birbirinden bağımsız yardımlar sunar.

Dul kadınların alabileceği başlıca yardımlar aşağıdaki gibidir. 

  • Gıda yardımı
  • Sıcak yemek yardımı
  • Giyecek yardımı
  • Yakacak kömür yardımı
  • Maddi para yardımı

Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

[sc_fs_multi_faq headline-0=”h3″ question-0=”Soru 1: Eşi Vefat Eden Kadınlara Yönelik Yardım için nereye başvuruda bulunabilirim?” answer-0=”İkamet edilen il/ilçede bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına başvuruda bulunulabilir. ” image-0=”” headline-1=”h3″ question-1=”Soru 2: Eşimden boşandım Eşi Vefat Eden Kadınlara Yönelik Yardımdan faydalanabilir miyim?” answer-1=”Hayır faydalanamazsınız. Bu yardımdan faydalanabilmek için son resmi nikâhlı eşinizin vefat etmiş olması gerekmektedir. ” image-1=”” headline-2=”h3″ question-2=”Soru 3: Eşi Vefat Eden Kadınlara Yönelik Yardımımı geçen ay aldım bu ay da almaya gittim maaşım yoktur neden?” answer-2=”Bu yardım her ay için hesaplanmakta, ancak iki ayda bir hesaplara yatırılmaktadır. ” image-2=”” headline-3=”h3″ question-3=”Soru 4: Muhtaçlık durumumun ortadan kalkması bu yardımı almaya engel midir?” answer-3=”Muhtaçlık durumunun ortadan kalkması bu yardımı almaya engeldir. ” image-3=”” headline-4=”h3″ question-4=”Soru 5: Adres değişikliği yaptım yardımımı alamıyorum neden?” answer-4=”Yapılan adres değişikliğinin yeni ikametgâhınızın bulunduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına bildirilip, dosya transfer işlemi yapılmalıdır.” image-4=”” count=”5″ html=”true” css_class=””]

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu