Süt Parası Emzirme Ödeneği Nedir? Nasıl Başvuru Yapılır?

SGK Süt parası yardımı başvuru şartı kaldırıldı. Dünyaya yeni gelen bebeklerin ailelerine yapılan emzirme ödeneği yardımı, doğumdan sonraki 5 yıl içerisinde alınabilir. Doğumun üzerinden henüz 5 yıl geçmemişse başvuru ile emzirme ödeneği alabilirsiniz.

Çalışan annelere yapılan süt parası ödeneği yardımı için son 1 yıl içerisinde gerçekleştirilen prim ödeme gün sayısına bakılır. Eğer son 1 yıl içerinde 120 gün sigorta primi ödemeniz bulunuyorsa süt parası yardımı alabilirsiniz. SGK tarafından yapılan bu yardım anne ya da babanın hesabına yatırılır.

Süt Parası Emzirme Ödeneği Nedir?

Süt parası, sosyal devlet anlayışı kapsamında yeni doğum yapan annelere bir defaya mahsus karşılıksız verilen devlet destek ödemesidir. Her yeni doğum için 1 defaya mahsus alınan süt parası ödeneği resmi olan evliliklere verilir.

Emzirme ödeneği ile süt parası aynı desteklerdir. Doğum yardımı ve çocuk parası yardımı ise süt parasından ayrı bir yardımdır.

Süt Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Doğum yapan annelere doğum yardımı parası ve süt parası ödeneği gibi yardımlar verilir. Bu yardımlar geçtiğimiz dönemde başvuru durumuda bağlıydı ancak gelişen teknoloji ile birlikte başvuru zorunluluğu ortadan kalktı.

Doğumun ardından süt parası ödemeniz E Devlet sisteminde kayıtlı banka hesabınıza eğer banka hesabınız kayıtlı değilse PTT’den isminize yatırılacaktır. Yatırılan yardımı herhangi bir PTT şubesinden kimliğinizle çekebilirsiniz.

SGK tarafından yapılan destek ödemeleri aşağıdaki gibidir.

    • 4A Nakdi Tazminat Eğitim Öğretim
    • 4B Nakdi Tazminat Eğitim Öğretim
    • Bağ-Kur Mahkeme Kararı ile Maaş Ödemesi
    • Bağ-Kur Tütün Ödemesi
    • Bloke Konulan Emekli Maaşı
    • Çölyak Metabolizma Ödemesi
    • Emekli Hareketsiz İadesi
    • Emsan Devir Öncesi Emanet İade
  • Geçici İşgöremezlik Ödemesi
  • Gelirlerden Red ve İadeler
  • Şahıs Diş Ödemesi
  • Şahıs İlaç Ödemesi
  • Şahıs Sağlık Yolluğu Ödemesi
  • Şahıs Tıbbi Malzeme Ödemesi
  • Tedavi Sağlık İadesi

E Devlet Süt Parası Ödemesi Sorgulama

Emzirme ödeneği sorgulama E Devlet üzerinden hızlı bir şekilde yapılır. Eğer E Devlet şifreniz varsa öncelikle sisteme giriş yapmalı, sonrasında arama kısmına “şahıs ödemeleri sorgulama” yazmalısınız.

Çıkan sonuçlar içerisinden şahıs ödemeleri sorgulama sekmesine tıkladığınızda adınıza yapılan bir ödeme olup olmadığını görebilirsiniz. Direk olarak hızlı erişim bağlantısı kullanmak isterseniz, https://www.turkiye.gov.tr/sgk-sahis-odemeleri-sorgulama adresini kullanabilirsiniz.

PTT Süt Parası Ödemesi Sorgulama

PTT süt parası sorgulama E Devlet sistemine göre biraz daha zahmetlidir. Bunun nedeni ise online sistem üzerinden bir sorgulama yapılamamasıdır. Eğer emzirme ödeneği sorgulama işlemini PTT üzerinden gerçekleştirmek istiyorsanız, en yakın PTT şubesini ziyaret etmelisiniz.

PTT şubesine gittiğinizide kendinize ait kimlik ile şahıs ödemesi sorgulaması yapabilirsiniz. Eğer destek ödeneği sizin değilde başkasının adına yatırılacak ise siz bir sorgulama yapamazsınız. Yardım sorgulaması sadece kimlik sahibi tarafından yapılabilir.

Süt Parası Emzirme Ödeneği Başvuru Şartları

Süt parası almak için belirli şartları sağlaması gerekir. Bu şartlar sabit olmakla birlikte 2015 yılından bu yana bir değişiklik göstermemiştir. Aşağıda yer alan şartları sağlayan annelerin tamamı süt parası ödeneği alabilir.

  • Doğum yapan annenin 4A, 4B ya da 4C iş koluna bağlı çalışması gerekir. (Doğum öncesi 1 yıl içerisinde 120 gün prim ödemesi yeterlidir)
  • Doğumun sağlıklı şekilde gerçekleşmiş olması gereklidir.
  • Süt parası almak için gerekli sigorta koşulları anne tarafından sağlanırsa, babanın sigortalı olup olmaması bir önem arz etmez.
  • Doğum öncesi işten çıkışı yapılan annenin iş akdinin sona erdirilmesinin üzerinden 300 gün geçmemiş olması gereklidir.
  • Anne ve babanın resmi olarak evli olması gereklidir.
  • Çocuğun TC Vatandaşı olması gereklidir.

Sigortasız çalışan annelerin süt parası alması için babaların aşağıda yer alan şartları sağlaması gerekir.

  • Babanın son 1 yıl içerisinde 120 gün prim ödemesi bulunması gerekir.
  • Annenin sigortalı bir işte çalışmıyor olması gereklidir.

anne gerekli şartları sağlıyorsa süt parası ödeneği anne adına yatırılır. Ancak babanın kendi adına talepte bulunması ya da annenin sigortasının olmaması halinde yardım babaya yatırılabilir.

SGK Süt Parası Emzirme Ödeneği Ne Kadar?

Her yıl belirlenen Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) doğrultusunda belirlenen süt parası miktarı 316 TL‘dir. 2022 yılının sona ermesi ile birlikte 2023 yılı süt parası yardım miktarı belirlenecektir.

Emzirme ödeneği ile ilgili SGK tarafından yayınlanan içeriğe https://www.sgk.gov.tr/Content/Post/5a130212-a95b-4346-a85f-522ac508347e/Emzirme-Odenegi-2022-05-27-09-18-58 adresinden ulaşabilirsiniz.

Süt Parası Ödeneği Sık Sorulan Sorular ve Cevapları 

Süt parası yardımı genellikle doğum yardımı ile karıştırılıyor. Bu nedenle bazı anne babalar bir yardımdan faydalanırken diğer yardımı unutuyor. Benzer bir durum yaşamamak için iki yardımında ayrı ayrı takip edilmesi gereklidir.

Süt parası hakkında aklınızda oluşan soruları sizlerde yorum bölümünden sorabilirsiniz. Daha önce bizlere ulaşan sorguları yanıtlayarak devam edelim.

[sc_fs_multi_faq headline-0=”h3″ question-0=”Süt parası yardımı ne zaman yatar?” answer-0=”Yardım ödemeniz başvurunuzun ardından genellikle 1 ay içerisinde yatırılır.” image-0=”” headline-1=”h3″ question-1=”Süt parasına ne zamana kadar başvuru yapılabilir?” answer-1=”Doğumun gerçekleştiği tarihten itibaren 5 yıl içerisinde başvuru yapabilirsiniz. ” image-1=”” headline-2=”h3″ question-2=”Süt parası her ay mı yatırılır?” answer-2=”Emzirme ödeneği 1 defaya mahsus yapılan ödemedir. Devamlılığı yoktur. ” image-2=”” headline-3=”h3″ question-3=”Emzirme ödeneği almak için belge gerekli mi?” answer-3=”Belgeye ihtiyacınız yoktur. Doğumun gerçekleştiği hastane ilgili belgeleri SGK’ya gönderir ve gerekli işlemleri yapar.” image-3=”” count=”4″ html=”true” css_class=””]

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu