Pybs Bursu Nedir? Nasıl Alınır? Ne Zaman ve Neden Kesilir ?

Pybs bursu kesilmesi ders yılının bittiği tarihi takip eden ay itibarı ile kesilmektedir. Bu durum Pybs bursu alan son sınıf öğrencileri, okulu bitiren öğrenciler ve orta öğrenim son sınıflarında beklemeli kalan öğrenciler için uygulanmaktadır.  İmam hatip ve orta öğrenimi bitiren öğrencilerin aldıkları bursalar resmi ve örgün öğretim kurumlarında da devam etmektedir.

Burs alarak devam ettikleri imam hatip ve orta öğrenimlerini tamamlayan öğrenciler resmi ve örgün ortaöğrenim kurumlarına kayıt yaptırmak sureti ile bursluluk durumlarının kurum müdürlüğünce devam etmesini sağlanmaktadır.  Pybs bursu ne zaman ve neden kesilir ve daha fazla sosyal yardımlaşmalar nelerdir gibi sorular öğrencilerin ve velililerin merak ettiği önemli detaylar olmaktadır.

İlk ve orta öğrenim seviyesinde eğitim gören öğrenciler için sağlanan ayrıcalıklı maddi destek olan Pybs burslarından yararlanmak için sınava girmek gerekmektedir. Sınava katın ve sınavlarda başarı gösteren öğrenciler başarı durumları değerlendirilerek burslardan yararlanmaktadır.

Burs almaya hak kazanan öğrencilerin aldıkları bursların kesilmesi için yasal sınırlar içerisinde neden olması gerekmekte ve verilen Pybs kursları yönetmelik tarafından belirlenen hüküm ve koşullar ile sınırlanmış olarak gerçekleşmektedir.

PYBS Nedir?

Pybs açılımı Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı olmaktadır. Sınava girmeye hak kazanan öğrencilere sağlanan olanakların tümü devlet odaklı olmakta ve geri ödemesiz olarak öğrenciler sağlanmaktadır. Geri ödemesiz olarak devlet tarafından sağlanan bursluluktan yararlanmak isteyen öğrencilerin gereken şartları uyum sağlamaları durumunda sınava girerek başarı göstermeleri gerekmektedir.

PYBS Bursluluk Sınavı Nedir?

Pybs bursluluk sınavı her yıl düzenlenmekte ve 5. sınıf ile 11.sınıf arasında öğrenim gören öğrencileri kapsamaktadır. Pybs sınavı, maddi durumu yetersiz olan ailelerin öğrencileri için düzenlenmektedir. Pybs sınavı, öğrencilerin eğitim hayatlarını daha rahat devam ettirmelerine olanak sağlayan bursluluğa hak kazanmak için yapılan sınavdır.

Sınavda başarı gösteren öğrenciler bursluluğa hak kazanarak öğrenim hayatları boyunca devlet tarafından destek ödenek almakta ve bu ödenekler 3 ayda bir burs olarak verilmektedir. İlk ve orta öğrenim öğrencilerine yönelik verilen burslar geri ödemesiz olarak verilmektedir. Bursluluktan yararlanmak için sınavda başarı gösterilmesi gerekmektedir.

Bursluluk sınav puanlarının taban puanları her yıl değişiklik göstermekte ve her sınıf için ayrı olarak belirlenen taban puanları bulunmaktadır. Bursluluk sınavına katılan her öğrencinin başarı ortalaması sınavda alacağı puanlar ile belirlenmekte ve bursluluk sınavlarında öğrencinin alacağı notların ortalaması oldukça önem kazanmaktadır.

PYBS Yatılı Burs Sınav Şartları

Pybs sınav başvuru ve sınav şartları nelerdir gibi konularda aydınlanmak isteyen kişiler için başvuru ve sınav şartları detayları şu şekildedir;

  • Başvuru işlemleri internet üzerinden çevrimiçi olarak yapılmaktadır.
  • Başvurular ile ilgili işlemler meb.gov.tr, odsgm.meb.gov.tr ve e-okul.meb.gov.tr adresleri üzerinden yapılmaktadır.
  • Sınavlara giriş hakkı 5, 6 ve 7. sınıf hazırlık öğrencileri ile 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerine verilmektedir.
  • Başvuru şartlarını taşıyan öğrenciler için öğrenci velileri öğrenim görülen okul müdürlerine sınav başvurusu için müracaat etmelidir.
  • Başvuru esnasında öğrenci velisi maddi durumlarını beyan eden beyannameyi ve eklerini okul müdürüne teslim etmelidir.
  • Sınav başvuruları müracaatların ardından okul müdürleri tarafından elektronik ortamda gerçekleştirilmektedir.
  • Başvuru şartları içerisinde en önemlisi öğrencinin T.C ya da Kıbrıs T.C. vatandaşı olmasıdır.
  • Mevzuatta yer almakta olan kayıt ve kabul şartlarının taşınması gerekmektedir.
  • Mevzuata yer alan sınıflar dâhilinde ortaokul, imam hatip okulu ve özel eğitim okullarında öğrenci olunması gerekmektedir.
  • Sınıf tekrarı yapmamak ve ders yılı içerisinde okul değiştirme cezası almamak gerekmektedir.
  • Merkez Yönetim Bütçe Kanunu çerçevesinde belirtilen ücretler dâhilinde maddi imkânlardan yoksun olunması gerekmektedir.
  • Fert başına düşen gelirin belirlenen rakamı geçmesi durumunda yapılan başvurular kabul görmemektedir.
  • Şartlara uyum sağlayan öğrenciler Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen bursluluk sınavına girmeye hak kazanırlar.

PYBS Bursları Ne Zaman Kesilir?

Parasız yatılılık ve bursluluk hakkının sona ermesi burs alan öğrencinin orta öğrenimlerini tamamlaması ile gerçekleşir. Ortaokul, imam hatip ortaokulu ve orta öğrenim okullarında burslu ya da parasız olarak yatılı okumakta olan öğrencilerin yararlandıkları imkanın sona ererek burslarının kesilmesi durumları şunlardır;

  • Orta öğrenim ve imam hatip öğrenimi gören öğrencilerin bir kereden fazla sınıf tekrarı yapmaları halinde,
  • Orta öğrenim öğrencilerinin öğrenim hakkını kullanmış olmaları halinde,
  • Öğrencini orta öğrenimden mezun olması ya da son sınıfta beklemeye kalması halinde,
  • Suç işleyerek hükümlü bulunması halinde,
  • Eğitim dışına çıkarılması ile ilgili ceza almış olması halinde,
  • Özürsüz olacak şekilde okuldan ayrılarak öğrenimini terk etmesi halinde,
  • Kendi isteği ile bursluluk ya da parasız yatılılık hakkından vazgeçmesi halinde,
  • Özel okula nakil olması halinde,
  • Bakanlık tarafından belirtilen süre dâhilinde bursluluk kayıt işlemini gerçekleştirmemesi hallerindeki öğrencilerin parasız yatılılık ve bursluluk hakları okul müdürlüğü tarafından sona erdirilmektedir.

Bursluluk Hakkının Yeniden Kazanılması

Bursluluk ve parasız yatılılığa yeniden hak kazanılması için öğrencilerin tekrar sınava katılma hakları bulunmaktadır. Burs ve yatılılık haklarını kaybetmiş olan öğrenciler tekrar burslu okumak isterlerse başvuru yapmaları gerekecektir.

Yönetmelikte belirtilen şartlara uyum sağlayan öğrenciler için yapılacak başvurularda olumlu dönüş almaları için açılacak sınava tekrar katılmaları gerekecektir. Sınavda başarı gösteren öğrenciler daha sonra devam edecek öğrenimlerine burslu ve parasız yatılı olarak devam etme hakkına sahip olmaktadır.

PYBS Bursu Geçerlilik Süresi

Pybs bursları geçerlilik süreleri 12.sınıf sonuna kadar devam etmektedir. 5.sınıfta sınava katılarak başarı göstermiş olan bir öğrenci öğrenim hayatı süresince bursluluğun geçerli olduğu 12. sınıfa kadar devlet desteğinden yararlanarak burs alma hakkına sahip olmaktadır. Pybs bursluluk sınavında başarı gösteren öğrenciler için bursluluğun devam süresi 5. sınıfta başlayarak 12. sınıf sonuna kadar geçerliliğini korumaktadır. Belirtilen sınıf aralıklarından her hangi birisinde  okuyan öğrencilerin sınava katılım hakkı bulunmaktadır. Burs devamlılığının sağlanarak bursun kesilmemesi için burs alan öğrencilerin dikkat etmesi gereken en önemli konular;

  • Derslerde başarı göstermek,
  • Disiplin kurallarına uyarak disiplin odaklı ceza almamak ve
  • Sınıf tekrarında bulunmamak olacaktır.

Belirtilen konularda dikkatli davranan başarı sahibi öğrenciler bir kere sınava girerek öğrenim hayatları boyunca burstan yararlanmaktadır. Bu noktada belirtilmesi gereken konu sınav hakkının 5. sınıf ile 11.sınıf öğrencileri için geçerli olduğudur.

Özel Okul Öğrencileri Burstan Yararlanır mı?

Özel okul öğrencilerinin burs hakkı okullarına devam ettiği sürece bulunmamaktadır. Özel okulda okuyan öğrenciler burstan yararlanamazlar. Ancak, özel okullarda öğrenimlerine devam eden öğrencilerin burstan yararlanma hakkı belirli şartlar ile bulunmaktadır. Buna göre, sınava katılım hakkına sahip olan özel okul öğrencileri sınava katılmalarının ardından bakanlığa bağlı olan okullara geçiş yaparak burstan yararlanma hakkına sahip olmaktadır.

PYBS bursu kaçıncı sınıfa kadar alınır? kimler alabilir?

Aynı Aileden Kaç Kişi Burs Alabilir

İki kardeşin burs alma hakkı sınavlarda başarı göstermeleri sonucunda gerçekleşir. Aynı ailede yaşayan birden fazla her öğrencinin sınava girerek burstan yararlanma hakları bulunmaktadır. İki kardeş sınava katılarak başarı göstermeleri sonucunda birbirinden bağımsız olarak burs almaya hak kazanırlar. Ancak başvuru esnasında öğrencilerin belirlenen şartlara uyum sağlaması gerekmektedir. Gerek aynı sınıfta gerekse ayrı sınıflarda öğrenim gören kardeşlerin sınava katılarak başarı göstermeleri sonucunda beşkardeş bile olsalar ayrı olarak burstan yararlanma hakları bulunmaktadır.

 

İlgili Makaleler

657 Yorum

  1. Merhaba ben 12. Sınıfım özel okula geçtim ve bursum kesildi ancak bursluluk kazanan kardeşimin de kartı çalışmıyor. Onun da bursu ben özel okuka geçtiğim için kesilmiş olabilir mi?

  2. merhaba ben bu ay içerisinde açığa geçmek istiyorum bu ayın bursluluğu yatmadı ben açığa geçtikten sonra en son alacağım bursu aldım mı yoksa son alacağım burs bu ay yanı açığa geçtiğim ay mı olacak

  3. merhaba ben bu ay içerisinde açığa geçmek istiyorum bu ayın bursluluğu yatmadı ben açığa geçtikten sonra en son alacağım bursu aldım mı yoksa son alacağım burs bu ay yanı açığa geçtiğim ay mı olacak

  4. 11. Sıniftayim 9. Sinifta parasiz yatiliya gectim.aile geliri artarsa parasiz yatililik hakkim bitermi

    1. bende okulu dondurmak istiyorum acaba siz nasl yapıldığını biliyor musunuz okul ile görüştünüz mü

    2. okul dondurma işlemi nasl yapılıyor bilgi verir misiniz

  5. İyi Günler
    Ben 7. sınıfım 6. sınıfta İOKBS’yi kazandım. Ekimden beri düzenli olarak bursum yatıyor fakat ben 8. sınıfta özel bir okula nakil olmak istiyorum. Bursumun kesileceğinin farkındayım, sorum şu; 9. sınıfta liseye gittiğim zaman (devlet okulu) burs ödemem devam edecek mi?

  6. merhaba 11.sınıfta 18 yasıma giricem bursum 18 yaşındamı yoksa 12. sınıfı bitirdiğimde mi kesilecek

  7. 5.sınıftayken bursluluk kazandık .8.sınıfta ozel okula gectik ve bursumuz kesildi.9.sınıfta tekrar devlet okuluna geçtik bursumuz devam ediyor mudur? Yoksa tekrar sınava girmemiz mi gerekir?

  8. iyi çalışmalar benim kızım şehit gazi yakınlığından dolayı özel okula ücretsiz gidiyor bursluluk sınavına girip kazanırsa özel okula devam ederken burs alabilir mi? şimdiden teşekkürler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu